fr-Reis rond Roeselare

14/02/2024

Foto: miniatuur versie grafmonument Albrecht Rodenbach gemaakt door Isidoor Goddeeris, in opdracht van Kiwanis Roeselare

Roeselare ademt Rodenbach

Ik bevind mij voor het grafmonument van Albrecht Rodenbach op de Stedelijke Begraafplaats in Roeselare, beter bekend als het Père Lachaise van West-Vlaanderen. Albrecht Rodenbach was een schrijver en een dichter, onder andere gekend van de leuze "Vliegt de blauwvoet? Storm op zee!". Roeselare ademt Rodenbach: je hebt de brouwerij Rodenbach, de feestzaal, het eetcafé, de Rodenbach garnalenkroket en natuurlijk de diverse Rodenbach bieren die niet uit de talrijke Roeselaarse cafés weg te denken zijn. Als orgelpunt wordt elk jaar een gratis vat Rodenbach bier uitgedeeld tijdens het begin van de batjes die de zomersolden aankondigen. Het is een volks evenement dat tot ver buiten de stad berucht is. 

Albrecht Rodenbach, die zelf niets met de brouwerij te maken heeft, leeft dus niet meer en daar is dit graf getuige van. Vanwaar ik woon, is de begraafplaats de meest gezellige en veilige weg om naar het centrum te wandelen. Om het terrein van de levenden te bereiken waar de winkels, de cafés, de restaurants, de hotels, de bibliotheek, het station en het politiekantoor zijn, moet ik dus het land van de doden doorkruisen. De route verveelt nooit. Er liggen graven uit de beide wereldoorlogen en het oudste gedeelte, het Campo Santo, is bezaaid met decoratieve grafzerken en weelderige praalgraven. 

Rust in de stad

De begraafplaats biedt een mooie samenvatting van onze collectieve geschiedenis. Het heeft echter nog een extra troef. Het is niet alleen strategisch goed gelegen tussen het centrum en de rand van de stad, het is dankzij zijn zitbankjes en schaduwrijke plekken tussen de bomen dat er nog dagelijks individuele geschiedenis wordt geschreven door de talrijke scholieren die het park als fiets- en wandelroute gebruiken. Ook mijn oudste kinderen gebruiken de begraafplaats om even op adem te komen, als vacuüm tussen de wetten die op school gelden en deze die thuis gelden. 

Albrecht Rodenbach trekt zich niets aan van de vele scholieren die zijn pad dagelijks kruisen. Zijn studententijd ligt vredig begraven, de "Groote Stooringe" die hij uitlokte op school leent enkel nog zijn naam als circus- en straattheaterfestival. 

Niets moet

Ik neem een foto van het praalgraf en zet mijn reis rond Roeselare voort. Al een tijdje heb ik mij voorgenomen om alle straten in mijn thuisstad Roeselare af te wandelen. Bijna tien jaar lang draag ik nu zo'n Fitbit, een stappenteller. Ik ben ondertussen toe aan mijn vijfde exemplaar (de kwaliteit van de stappenteller laat duidelijk te wensen over) en de tijd van maniakaal tienduizend stappen zetten, ligt al even achter mij. Ik wandel meestal willekeurig door de straten, fotografeer de straatnaamborden en markeer achteraf de bezochte straten op mijn stratenplan. De reis blijft verrassen: er komen straten bij, soms vergeet ik onderweg het doel van de reis en sommige straatnaamborden zijn haast onvindbaar. Ik vraag me af of een regel bestaat om straatnaamborden te plaatsen. Het antwoord hoop ik niet te vinden, de zoektocht maakt de reis nog leuker. 

Van enkele straten waar ik doorheen wandelde, bestaat dus geen fotografisch bewijs. Er stonden bijvoorbeeld mensen bij het straatnaambord, of ik had het te koud (-4° vandaag) om mijn gsm boven te halen of ik had er gewoonweg geen zin in. Alle excuses keur ik goed. Het is mijn reis. Het zijn mijn verzonnen regels. Ik wens jou in 2024 ook een doel, een reis of een zelfverzonnen avontuur toe waarvan jij de regels bepaalt. Geloof me, al lukt het voor geen meter, fun gegarandeerd.  

PS Ik nam vandaag foto's van volgende straatnaamborden: Kannunik-Duboisstraat, Achiel Lauwersstraat, Oostnieuwkerksesteenweg, Diksmuidsesteenweg, Weststraat, Pantserstraat, 't Hoog Stuk, Schierveldestraat, Smedenstraat, Schildersstraat, Glazeniersstraat, Kattenstraat, Désiré Mergaertstraat, Adriaen Willaertstraat, Noordstraat, Noordhof, Uilstraat, Manestraat, Zuidstraat, Marie-Louise Demeesterplein, Blekerijstraat en de Groenestraat. 

Jouw jaar, jouw avontuur.