Feedback

03-05-2024

Foto: workshop "Vrouw, wat is jouw verhaal" in Concept & Feelgood shop Ti Belle te Roeselare
(Foto genomen door zaakvoerdster Isabelle Depuydt)

Feedback is fijn

Een voordracht geven dat is minstens driemaal genieten:

1) de voorpret van de voorbereiding
2) spreken op het moment zelf en in interactie gaan met de deelnemers
3) het nagenieten achteraf

Ik mocht al vaak spreken maar deze keer was het driedubbel genieten met de vlekkeloze organisatie van Isabelle Depuydt in het gezellige Ti Belle en de heerlijke hapjes en drankjes klaargemaakt en opgediend door Silke Joye van Odette Coffee.

Op het einde deelde ik zoals gewoonlijk evaluatieformulieren uit. Ik kreeg heel veel negens en tienen (op tien!) en daar moet ik niet gek over doen: dat doet deugd.

Een blinde vlek

Maar weet je wat ook bijzonder veel deugd deed? Een deelneemster die aangaf dat ze het evaluatieformulier thuis zou invullen en daarna doormailen zodat ik het een volgende keer beter zou doen. Ze gaf aan dat ze toch wel belangrijke zaken gemist had in mijn lezing. Na afloop kwam ze me vertellen hoe ik bepaalde zaken, zeker rond rouw en verdriet, heel eenzijdig belicht had. En ze had gelijk, meer dan gelijk zelfs.

Het gaat nooit over gelijk of ongelijk trouwens. Het is niet omdat ik als spreker een thema breng dat ik alles weet of dé expert ben. Integendeel, verre van. Het grootste doel is de deelnemers te inspireren en hun aanzetten tot actie, meestal tot meer zorg dragen voor zichzelf waardoor ze op lange termijn ook beter zorg kunnen dragen voor hun omgeving. Een win-win situatie dus.

Gisteren kreeg ik zo'n blinde vlek te horen. De deelneemster vertelde mij haar persoonlijk verhaal hoe zij met rouw en verlies omgaat en hoe haar omgeving daarop reageert. Het was een verhaal dat ik nog maar zelden gehoord had en ik kon persoonlijk geen groter cadeau bedenken dan deze feedback. Het deed me groeien als psycholoog, als spreker en als mens.

Als je dus een volgende keer iemand hoort spreken en het roept bij jezelf een gevoel op, dat misschien zelfs een boos of verdrietig gevoel kan zijn: laat dat horen. Het helpt niet alleen jezelf om dat gevoel onder woorden te brengen, het helpt ook om de spreker een ruimere blik op de wereld te geven.

Durf anders denken én grenzen stellen

Ik sprak er vandaag over met mijn lieve vriendin Laetitia Coppejans van Billiez.be die vertelde dat feedback (en de manier waarop het gegeven wordt) vooral heel veel zegt over de gever, niet per se over de ontvanger. Het is een perfecte kans om als gever en als ontvanger te groeien als persoon en bv. vastgeroeste gedachten in vraag te stellen.

Eerder deze week getuigde ik over enkele dreigende berichten die ik in mijn privé mailbox ontving. Die persoon heb ik bewust geblokkeerd. Niet omdat ik niet hou van feedback, integendeel. Wel omdat ik ook als mens steeds beter mijn grenzen leer trekken, uit zelfrespect en respect voor de relatie. Haatberichten lokken zelden liefdevolle daden uit.

Gisteren verliep het geven van feedback echter op een ongelofelijk serene, respectvolle manier. De deelneemster sprak vanuit haar eigen beleving, vertelde wat mijn verhaal met haar deed en met een oprecht geïnteresseerde vraag vroeg ze of ik dat verhaal ook anders zou kunnen brengen.

Met veel plezier. Graag zelfs.

Een oefening in dankbaarheid

Er rest mij alleen veel dankbaarheid na zo'n avonden. Ik deelde voor de pauze nog de "tien-vinger oefening" gebaseerd op de lessen van mijn mentor Luc Isebaert aan het KORZYBSKI INSTITUUT. Op vraag van de deelnemers deel ik deze oefening hier nog eens. Het is de bedoeling om je tien vingers te overlopen aan de hand van volgende vragen.

De eerste vijf vragen gaan over onze zintuigen.

1) wat heb je vandaag gezien dat jou blij en dankbaar maakt?
2) wat heb je vandaag geproefd dat jou blij en dankbaar maakt?
3) wat heb je vandaag gehoord dat jou blij en dankbaar maakt?
4) wat heb je vandaag geroken dat jou blij en dankbaar maakt?
5) wat heb je vandaag gevoeld dat jou blij en dankbaar maakt?

De volgende vijf vragen gaan o.a. over de relatie met onszelf en de ander.

6) wat heeft iemand anders voor jou gedaan vandaag dat jou blij en dankbaar maakt?
7) heb je die persoon dat ook laten weten zodat de kans groter wordt dat die persoon deze actie nog zal herhalen?
8) wat heb je vandaag gedaan dat jou blij en dankbaar maakt?
9) kun je een herinnering oproepen die jou blij en dankbaar maakt?
10) heb je een leuk vooruitzicht dat jou blij en dankbaar maakt?

Stel je voor dat je jouw dag begint met de intentie om op het einde van de dag bovenstaande vragen te beantwoorden: je wordt vanzelf een speurneus naar kleine lichtpuntjes.

Stel je voor dat je jouw dag eindigt met het opsommen van deze kleine lichtpuntjes: jouw brein wordt vanzelf een heel stuk kalmer. Stresshormonen zakken en gelukshormonen stromen.

Probeer je vanavond deze eenvoudige dankbaarheidsoefening als activiteit voor het slapengaan in plaats van te piekeren?