Afscheidsconsulent Benita Michiels

28-03-2024

Foto: afscheidsconsulent Benita Michiels

Benita weet dat het leven eindigt

Benita neemt mij mee naar november 2020. De corona pandemie woedt volop, haar moeder, één van de meest bekende figuren uit Aalst, overlijdt. In normale tijden zou de kerk niet groot genoeg geweest zijn om haar afscheid te vieren. Nu mogen slechts vijftien mensen aanwezig zijn. Als vorm van troost besluit Benita om de uitvaartdienst volledig zelf te organiseren. Ze kiest de muziek, de foto's en schrijft de afscheidsredes. 


Een week later: uitvaartzorg Commeyne belt haar op met een uitdagende werkaanbieding. Benita, daarvoor werkzaam in de marketing, besluit het roer om te gooien en maakt de mooiste carrièreswitch van haar leven. Uit deze werkervaring bundelde ze zes belangrijke noden omtrent het levenseinde en toverde deze om naar een uniek aanbod: Team Goodbye werd geboren. 

Benita luistert en denkt met jou mee

Een kennis van mij, een jonge mama met twee kinderen, heeft kanker en kreeg het verdict dat ze nog slechts zes maanden te leven heeft. Ik vraag Benita wat Team Goodbye voor haar zou kunnen doen. Benita aarzelt niet en legt mij rustig haar aanbod uit dat op zes pijlers rust. Met een uitgebreid pakket aan diensten, helpt Team Goodbye afscheid nemen mooier te maken en verdriet gemakkelijker te dragen. 

  1. Team Goodbye is jouw afscheidsanker om praktisch al het papierwerk samen te regelen. Denk hierbij aan levenseindeverklaringen zoals het testament bij de notaris en de wilsverklaring in de gemeente. Ook hulp voor aanvraag van palliatief verlof behoort tot de mogelijkheden.
  2. Team Goodbye is jouw dromendirigent. Wil je graag een afscheidsfeest organiseren nu je er nog bent? Heb je nog bucketlist ervaringen die je wil beleven, bijvoorbeeld op de goede dagen tussenin de chemo? Benita denkt mee en haalt alle zorgen uit jouw handen zodat je nog volop kunt leven. 
  3. Team Goodbye is jouw levensarchivaris en helpt jou na te denken wat het verhaal is dat je nog wil vertellen. Dit kan bijvoorbeeld een video- of audiobericht zijn om af te spelen tijdens de begrafenis, maar evengoed kan het een naslagwerk met woord en beeld zijn om nog generaties lang te koesteren. Ook als het einde nog niet concreet in zicht is, is het waardevol om hier bij stil te staan. Benita ontwikkelt momenteel een unieke afscheidsplanner waarbij je stil staat wie je bent en wat je wil nalaten aan je erfgenamen en dierbaren. 
  4. Team Goodbye is jouw rouwkaartexpert. Als grafisch ontwerper van opleiding, is Benita ook de uitgelezen partner voor jouw persoonlijk rouwdrukwerk met jouw unieke stijl en sfeer. 
  5. Team Goodbye is jouw uitvaartcomponist en maakt samen met jou de laatste symfonie van je leven. Ze gaat volop voor passende beelden, teksten, gedichten muziek die jij graag hoort en verlaat radicaal de klassieke top honderd van uitvaartliedjes. Wekelijks hoort ze wel ergens "De trein naar niemandsland" van Frans Bauer, "Papa" van Stef Bos of "Afscheid nemen bestaat niet" van Marco Borsato. Het zijn mooie liedjes, en daar is niks mis mee, maar durf ook keuzes te maken waar je echt van houdt. "Dat mag gerust Urbanus of Eddy Wally zijn", zegt Benita met een knipoog. 
  6. Team Goodbye is ook jouw troostmentor waarbij Benita na het overlijden troost biedt. Ze is een stille supporter die de nabestaanden structuur en stabiliteit schenkt als de gekende fundamenten weggevallen zijn. 

Benita werkt met passie

Ik word er stil van. Het aanbod stemt tot nadenken. Ik vraag Benita waar zij haar energie vandaan blijft halen. Het antwoord is duidelijk: "uit mijn werk en hoe meer werk, hoe toffer!" Hier zit een afscheidsconsulent met een missie. Ik zeg haar dat ze een ongelofelijke passie uitstraalt. Benita knikt. Met Team Goodbye heeft ze een afwisselend takenpakket ontworpen waarin ze al haar talenten zoals schrijven, grafisch ontwerp en eventplanning kan combineren. Het zorgt voor unieke belevingen waarbij voor Benita geen enkele vraag teveel is. Integendeel, out of the box denken hoort er gewoon bij.  

Ook in haar privé leven merk ik dezelfde passie. Ze toont me het album van haar trouwfeest, het zotste feest dat ze ooit georganiseerd heeft. Samen met haar partner creëerde ze een festival waarbij de aanwezigen de hele dag door op sprookjesachtige verrassingen getrakteerd werden gaande van majorette dansers, doedelzakspelers en unieke podiumacts. Het geheel werd afgewisseld met ludieke spelletjes zoals voetbal en petanque. Dit alles speelde zich af in een magisch decor met als kers op de taart zelfs een theeparty in de stijl van Alice in Wonderland. 

Benita leeft

Benita weet dus als geen ander hoe eindig het leven kan zijn en koestert daarom dubbel zo hard het leven en de liefde. Reeds achtendertig jaar is ze samen met Linda, de liefde van haar leven. Als ze in haar ogen kijkt, voelt ze nog steeds de verliefde blik. Ik vraag wat haar motto is. Benita aarzelt niet en spreekt rustig vier letters uit:

Leef!

"Ja, op mijn begrafenis wil ik dat ze Leef afspelen van André Hazes jr." 

Geluk zit voor Benita dan ook in de kleine dingen. Als kind bracht ze haar zomers door aan zee.  De eerste dertien jaar van haar leven verbleef ze met haar ouders in een studio in Mariakerke nabij Oostende, de volgende jaren in een caravan in De Haan. Ook nu nog geniet ze het liefst van een goed boek, bij voorkeur een sprookjesboek zoals Harry Potter, op een bankje met zicht op zee. Ze vertelt het met zoveel enthousiasme, dat ik wou dat ik naast haar op dat bankje zat. 

Ik vraag haar of ze een tip heeft voor de lezers, zelfs als ze nog niet geconfronteerd worden met het levenseinde. Benita moet hier zelfs niet over nadenken. 

Wees jezelf.
Leef tijdens je leven en stel niet uit tot je pensioen.

Ik kan dit alleen maar bevestigen. De wereld zou zoveel mooier zijn als iedereen volgens zijn passies zou leven. Ze vertelt verder en vraagt mij: "wat is het ergste dat er kan gebeuren als je iets probeert?" Het antwoord is dat het meestal wel mee valt. Je mag altijd opnieuw proberen. In je hoofd zijn de dingen vaak veel erger dan de werkelijkheid. 

Wat als het einde toch nadert? Dan is het volgens Benita belangrijk om bewust afscheid te nemen. Ze haalt het voorbeeld aan van personage Bob Sleeckx uit de serie Thuis. Hij heeft een kankerdiagnose gekregen en is terminaal. Hij nodigt de mensen die hij lief heeft nu al uit op zijn koffietafel, om zich samen nog eenmaal te amuseren. Met deze daad halen de seriemakers de dood uit de taboesfeer. Het leven vieren en je afscheid bewust een plaats geven zijn prachtige initiatieven volgens Benita. Ze hoopt in de toekomst nog heel vaak zo'n feesten te helpen organiseren, zelfs in unieke thema's. Daarvoor laat ze zich ook graag inspireren door andere culturen waarin helemaal anders naar de dood gekeken wordt. Een mooi voorbeeld zien we terug in de film Coco van Disney-Pixar. Op de Dag van de Doden treuren de nabestaanden niet zoals wij dat doen in het Westen. Integendeel, ze vieren en herdenken op uitbundige wijze het leven van de overledenen.   

Benita ontmoeten

Wil je graag Benita ontmoeten? Dat kan. Stuur haar een mailtje op info@teamgoodbye.be. 

Op de website Team Goodbye vind je alle informatie terug over de zes pijlers van het aanbod en kun je ook de blog van Benita lezen. Neem zeker ook een kijkje op haar Facebookpagina en Instagram waar Benita de lezer regelmatig trakteert op boeiende verhalen, tips en weetjes.

Dankjewel Benita voor dit fijne interview.

Jouw Zorgzame Stem maakt het verschil!